Eindelijk was het dan zover! Op donderdag 3 november 2022 is het boek ‘Topi Merah. De Paracommando’s van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger 1945-1950‘ van auteur Siebe Postma gepresenteerd op de Engelbrecht Nassaukazerne te Roosendaal alwaar het Korps Commandotroepen (KCT) gevestigd is. Maar liefst vijf Topi Merah’s woonden de boekpresentatie bij, waarvan de leeftijden varieerden van 95 tot 101 jaar!
De middag werd onder de bezielende leiding van Cees Beijer van de Historische Collectie (HC KTC) afgetrapt met een korte lezing van Thierry van den Berg over zijn grootvader Aäron ‘Ronnie’ van den Berg (1919-1993). Aäron heeft tijdens de meidagen 1940 aan de zijde van luitenant Tonnet (later is de kazerne in ’t Harde naar de luitenant vernoemd) gevochten tegen de Duitse Fallschirmjäger in Valkenburg (nabij Den Haag). Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Aäron zich aan bij het gewapend verzet in Den Haag. Direct na de oorlog meldde Aäron zich aan als Oorlogsvrijwilliger (OVW’er) en werd ingedeeld bij 2-4 R.I. ‘Kennemerbataljon‘. Vanaf maart 1946 tot en met juli 1948 verbleef Ronnie met zijn eenheid in Nederlands-Indië. Aäron had na al die jaren nooit de erkenning gekregen voor zijn inzet als militair in mei 1940 en OVW’er 1946-1948. Kolonel Janssen, Commandant van het Korps Commandotroepen (KCT) overhandigde postuum de medailles aan de zoon van Aäron en de naar hem vernoemde achterkleinzoon.
Vervolgens sprak de dochter van voormalig Topi Merah Leurink over de jeugd van haar vader, zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en over zijn inzet in Nederlands-Indië als Topi Merah. Ook hier overhandigde Kolonel Janssen de medaille aan de kleinzoon van Leurink.
Topi Merah Loek Middel sprak de aanwezigen toe en gaf een prachtige en heldere uiteenzetting over ‘het Indisch zijn’. Dhr. Middel sprak uit eigen ervaring en – gezien de reacties van een aantal aanwezig – zeer herkenbaar.
En toen was het eindelijk zover. Het boek waarop de Topi Merah’s ruim 70 jaar (!) hadden moet wachten. Auteur Siebe Postma gaf een helder betoog over de totstandkoming van het boek: de vele interviews, lange gesprekken met de veteranen, de zoektocht naar foto’s en documenten. Aan de hand van een aantal unieke filmbeelden van onder andere de actiesprongen Djokja en Dambi en gaf Siebe duiding hieraan en kregen de aanwezigen een mooi inkijkje wat de Paracommando’s in Nederlands-Indië hadden meegemaakt. Hierna interviewde Siebe de vijf Topi Merah’s zodat de aanwezigen in geuren en kleuren de verhalen van de veteranen zelf konden horen. Vervolgens kregen de commandant van het KCT en de vijf Topi Merah’s de eerste exemplaren van het boek uitgereikt door de auteur. De Topi Merah’s en Siebe signeerden na afloop nog vele boekexemplaren. De dag werd geheel in stijl afgesloten: een heerlijke Indische maaltijd en gezellig napraten.
De boekpresentatie was een zeer gedenkwaardige dag: de aanwezigheid van alleen al de vijf Topi Merah’s, twee (postume) medaille-uitreikingen, een prachtige voordracht van dhr. Loek Middel, een topinterview met de vijf oud Paracommando’s door auteur Siebe, de unieke filmbeelden, de uitreiking van het boek en de heerlijke maaltijd. Het was dan ook een bijzondere dag, die overigens uitstekend georganiseerd was door het KCT en in het bijzonder Cees en Jack van de HC KCT. Heren en het KCT: Dan voor deze gedenkwaardige middag!
2 Comments