Flying Pencil NL – Operation Market Garden

Over een kleine week is het 17 september……… en dat betekent weer de vele indrukwekkende Operatie Market Garden herdenkingen. Dit jaar is een bijzonder jaar vanwege het 80-jarig jubileum van deze roemruchtige operatie. Flying Pencil zal dit jaar op verschillende evenementen dan ook aanwezig zijn met een stand vol boeken. Op de volgende evenementen zullen wij aanwezig zijn:

14 september 2024 (10u-16u) Remember September Museum Bevrijdende Vleugels te Best
15 september 2024 (10u-16u) Remember September Museum Bevrijdende Vleugels te Best
21 september 2024 (10u-16u) Airborne Luchtlandingen Ginkelse Heide te Ede*
22 september 2024 (10u-16u) Airborne Militaria Days Arnhems Oorlogsmuseum*
23 september 2024 (10u-12u) Boekhandel Meijer & Siegers te Oosterbeek*

*Auteurs Hans den Brok & Adam Berry (UK) van het boek ‘A Breathtaking Spectacle’ zullen aanwezig zijn bij onze stand voor een ‘meet & greet’ en signeren van boeken.

Onze Operatie Market Garden publicaties:

They Were All Over the Sky. Een kroniek over de Amerikaanse bombardementen gedurende Operatie Market Garden – september 1944 – Antoon Meijers
Honderden Amerikaanse B-17 ‘Flying Fortress’ bommenwerpers van in totaal 22 Bomb Groups van de 8th Air Force waren op 17 september 1944 vanuit verschillende bases in Engeland al vroeg op pad om met name Duits luchtafweerafstellingen en andere militaire doelen verspreid over 119 locaties in Nederland aan te vallen voorafgaand aan de geallieerde landingen de verschillende dropzones in het kader van Operatie Market Garden. Deze bombardementen waren niet altijd even precies als effectief en eisten tevens nog eens vele slachtoffers onder de Nederlandse burgerbevolking, waaronder ook veel kinderen. Ook de veelzijdige P-47 Thunderbolt jachtbommenwerpers uitgerust met bommen, raketten en zware boordwapens werden gedurende de gehele gevechtsperiode ingezet om de geallieerde luchtlandingstroepen te ondersteunen en de Duitse verdediging in Nederland te ontregelen.

Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: Herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië – Jeoffrey van Woensel & Marjolein van der Werf 
Elke veteraan was op geheel eigen wijze betrokken bij de bevrijding van Europa en Azië; als verzetsstrijder, als militair of als krijgsgevangene. Deze veteranen raakten veelal op jonge leeftijd betrokken bij de strijd en blikken terug op hun bijdrage aan het herwinnen van onze vrijheid. Hun persoonlijke verhalen maken diepe indruk en voegen een extra dimensie toe aan onze kennis over de Tweede Wereldoorlog.De auteurs nemen de lezer mee van de landingen op de stranden in Normandië in juni 1944 naar de bevrijding van krijgsgevangenkampen in Japan in augustus 1945, waarbij de veteranen en hun ervaringen centraal staan. De verhalen zijn rijkelijk – met een aantal nog eerder gepubliceerde afbeeldingen – geïllustreerd en geven een inkijkje in de vaak avontuurlijke en spannende maar ook zeer heftige en traumatische ervaringen van de veteranen. Enkele veteranen komen aan bod die betrokken waren bij Operatie Market Garden.

From the Frying Pan to Mittersill – Fox Company, 502nd Parachute Infantry Regiment 1942-1945 – Jos Groen 
De bekendst eenheid van 101st Airborne Division tijdens de Tweede Wereldoorlog is Easy Companyvan 506th Parachute Infantry Regiment naar de populaire HBO-serie ‘Band of Brothers’. Ondanks de interesse voor deze Amerikaanse parachutisteneenheden zijn er toch nog eenheden waar veel minder over bekend is. Dit gold ook voor Fox Company van 502nd Parachute Infantry Regiment. Met dit boek is deze eenheid uit de vergetelheid gehaald en komen verschillende mannen van Fox Company aan bod. Ook de ervaringen tijdens Operatie Market Garden passeren uitgebreid de revue.

A Breathtaking Spectacle – A written and pictorial history of IX Troop Carrier Command in England during WWII – Volume 1: The 52nd Troop Carrier Wing (2 delen) – Adam Berry & Hans den Brok 
Bij de meeste Operatie Market Garden publicatie gaat aandacht veelal uit naar de parachutisten en luchtlandingstroepen die op de grond de strijd aangingen met de Duitsers. Waar minder aandacht voor is, zijn de verschillende USAAF-eenheden die deze troepen vervoerden naar de dropzones in vijandelijk gebied. Op basis van veel niet eerder gepubliceerde documenten en grote aantallen foto’s zijn de auteurs in geslaagd om goed en compleet te vormen van het leven en ervaringen de mannen en vrouwen van de 52nd Troop Carrier Wing. De inzet tijdens Operatie Market Garden komt ruimschoots aan bod.

Uiteraard zijn onze andere publicaties ook beschikbaar bij onze stand.

Wij zien u graag bij onze stand op een van de evenementen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.