In Memoriam: Rien Grüter (1925-2024)

Op 2 september j.l. is veteraan van het Kennemerbataljon en vriend Rien Grüter op 99-jarige leeftijd overleden.

Ik heb Rien Grüter leren kennen op één van de reünies van 2-4 R.I. ‘Kennemerbataljon’ georganiseerd door Martin de Graaf en Rob de Graaf. Rien was een graag geziene gast op de reünies. Charmant, bescheiden en altijd in voor een praatje en een grapje. Rien was later nog een hele belangrijke hulplijn tijdens het schrijven van mijn boek over het Kennemerbataljon. Ik kon hem voor iedere vraag bellen, en dat heb ik dan ook met heel veel plezier gedaan.

“Mijn moeder zei weleens tegen me: ‘Je bent bewaard, jongen’. En als ik naga wat ik allemaal in de oorlog heb meegemaakt, denk ik: ‘ja, ’t is wel bijzonder’.” prijkt er op de rouwkaart van Rien. En bijzonder is het wat Rien in zijn lange leven heeft meegemaakt. Zijn ervaringen tijdens de bezetting als jonge kerel, zijn tijd bij de Binnenlandse Strijdkrachten en direct na de oorlog de belevenissen in voormalig Nederlands-Indië als militair van het Kennemerbataljon. In de jaren ’50 heeft Rien met zijn gezin ook nog enkele jaren in Australië gewoond en gewerkt, om vervolgens weer in Nederland neer te strijken.

Helaas kon Rien niet bij de boekpresentatie van het Kennemerbataljon in november 2023 aanwezig zijn vanwege zijn fysieke gesteldheid. Rien was toen één van de twee nog in leven zijnde Kennemers.

Ik wens de familie Grüter veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Rien zal gemist worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.