In memoriam: Loek Middel (1925-2024)

Op 2 september j.l. is Loek Middel op 99-jarige leeftijd thuis in Rosmalen overleden. ‘Meneer Middel’ was een bescheiden en aimabele man die ondanks zijn hoge leeftijd zeer vitaal en erg scherp van geest was.

Ik heb Loek leren kennen op de kazerne van het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal in november 2022. Daar vond de boekpresentatie Topi Merah, de paracommando’s van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger 1946-1950 van auteur Siebe Postma plaats. Loek was één van de (toen) zeven nog in leven zijde Topi Merah’s

Sindsdien vergezelde Loek ons regelmatig bij boekpresentaties, lezingen, veteranendagen en militariabeurzen. We brachten veel tijd samen door en leerden elkaar steeds beter kennen. Loek sprak vaak over zijn jeugd in Bandoeng in voormalig Nederlands-Indië, de Japanse bezetting en zijn gevangenschap, de Bersiap-tijd, de ervaringen bij de Topi Merah en de vier actiesprongen. Daarnaast spraken we uitgebreid over het leven , de politiek, oorlog in de Oekraïne, uiteraard ook over familie en vele andere alledaagse dingen. Bijzonder was de parachutesprong die Loek maakte voor zijn 98ste verjaardag, aangeboden door het KCT. Het was dan ook een eer om daar bij aanwezig te mogen zijn. 

Een ander memorabel moment was de speech die hij gaf tijdens de boekpresentatie bij het KCT in november 2022. Hij sprak over het ‘Indo’-zijn en wat dat precies inhoudt. Deze indrukwekkende speech raakt mij nog altijd. Een jaar later was Loek als een van de hoofdgasten aanwezig op mijn eigen boekpresentatie over het Kennemerbataljon en een eer dat ik een exemplaar van het boek aan hem mocht uitreiken.

Ik wens de kinderen, klein- en achterkleinkinderen en alle dierbaren van Loek veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Loek zal gemist worden. Selamat Jalan tuan Middel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.